The Healthy Air Company
Zoeken
Winkelmandje
Categorieën
30 november 2023 10:30

Gezonde lucht is van levensbelang.

Wat zijn de gevolgen en wat is de oplossing?

Helaas is de lucht in veel gebouwen ongezond en dat terwijl er prima oplossingen zijn. Iedereen moet toch in een gezonde omgeving kunnen werken, sporten of verblijven nietwaar? Wij leveren oplossingen en delen ook graag onze kennis en ervaringen welke wij in de afgelopen 30 jaar hebben opgedaan in luchttechniek. Wil je meer weten over de gevolgen van een ongezond binnenklimaat en hoe dit op te lossen? Lees dan verder. 

CO₂ (koolstofdioxide) komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen). Een te hoge CO₂ concentratie binnenshuis of op kantoor kan leiden tot meerdere gezondheidsklachten zoals energieverlies, hoofdpijn, sufheid, slijmvliesirritaties en andere klachten.

Fijnstof (of fijn stof) wordt met name veroorzaakt door de industrie en verkeer en is een mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Binnen blijkt dat koken een veel hogere concentratie fijnstof veroorzaakt. Bij het koken op gas komen bij verbranding van het aardgas verschillende stoffen vrij zoals ultra fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide. Die stoffen zijn niet goed voor de gezondheid en kunnen leiden tot astmatische klachten.

Schimmels zijn microscopisch kleine organismen die zich voortplanten via schimmelsporen die in de lucht bevinden en door de wind verspreid worden. Schimmelsporen floreren zeer goed in vochtige omgevingen, deze zullen zich hier nestellen en ontwikkelen. Is een ruimte droog dan zullen schimmelsporen zich niet ontwikkelen. Schimmels kunnen nare gevolgen hebben voor de betreffende ruimte en je gezondheid. Met name voor de luchtwegen want schimmels produceren stoffen die schadelijk kunnen zijn wanneer ze ingeademd worden. Inademing zal uiteindelijk leiden tot astmatische klachten, hoesten en bronchitis. Zeker als je al last hebt van je luchtwegen zullen de klachten verder toenemen. Indien je rechtstreeks in contact met schimmelsporen komt kun je huidirritatie krijgen.

Oplossingen voor een gezond binnenklimaat.

  1. Zorg voor voldoende afzuiging tijdens het koken. Alle kookdampen dienen direct te worden afgevoerd en niet langs een afzuigkap te gaan. Bij elektrisch koken komen er veel minder schadelijke stoffen vrij.
  2. Zorg voor voldoende ventilatie, 24 uur per dag. Lucht moet worden ververst en vervuilde lucht moet worden afgevoerd. Het beste is middels een balans-ventilatie systeem met goede luchtfilters en energieterugwinning. Dit systeem werkt beter, is comfortabel en verbruikt veel minder energie dan een raam open te zetten.
  3. Zorg voor de juiste onderhoudsfrequentie van het klimaatsysteem. Het tijdig vervangen van luchtfilters zorgt dat het klimaatsysteem schoon blijft en er voldoende schone lucht wordt toegevoerd. De onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de lokatie en toepassing.
  4. Gebruik aanvullend actieve luchtzuivering-apparaten voor o.a. woningen, supermarkten, kantoren, wachtkamers, scholen, hotels, etc. Deze gepatenteerde systemen reinigen 24/7 de lucht door middel van een innovatieve, veilige en ecologische fotokatalyse en is hiermee in staat om virussen, bacteriën, aerosolen, schimmels, gisten, vluchtige organische verbindingen en fijnstof in omgevingen af te breken. Virussen (ook Covid-19) en bacteriën in aerosolen maken geen kans om zich te verspreiden.