The Healthy Air Company
Zoeken
Winkelmandje
Categorieën

Producten en systemen voor het efficient drogen van uien, aardappelen, graszaden en bloembollen.

Om ziektes en schimmels te voorkomen worden gewassen gedroogd. Dit gebeurd door geconditioneerde lucht over het product te blazen. Air-Transfer heeft meer dan 30 jaar ervaring in energiebesparing en luchttechniek. Wij denken graag met u mee.

Ventilatoren

Ventilatoren zijn in twee uitvoeringen onderverdeeld; axiaal en centrifugaal. Een centrifugaal-ventilator wordt ook wel radiaal-ventilator genoemd. Bij een axiaal-ventilator wordt de luchtstroom in de lengterichting van de aandrijfas verplaatst. Wij een centrifugaal-ventilator wordt de luchtstroom dwars op de lengterichting van de aandrijfas verplaatst. Beide ventilatoren hebben voor- en nadelen. Bij de selectie van de juiste ventilator moet je rekening houden met; het gewicht, de bouwgrootte, de luchtverplaatsing, overdruk, onderdruk, drukverlies, geluid, de luchtaanzuiging- en uitblaasrichting, etc etc.

Ventilator selectie

Afhankelijk van de toepassing en het werkpunt (lucht/druk/vermogen) wordt de meest efficiëntie ventilator (oplossing) geselecteerd. Ventilatoren zijn er in veel verschillende uitvoeringen en materialen verkrijgbaar. Iedere ventilator heeft zijn eigenschappen en karakteristieken. Een goede selectie is bepalend voor de juiste werking en levensduur. Hiervoor is bij Air-Transfer en haar partners alle noodzakelijke kennis aanwezig. 

Foto hierboven. ATHE-800-5,5kW Indirect gedreven dubbelaanzuigende centrifugaalventiator met aandrijving op fundatie. 38.400 m3/h bij 150Pa. Ventilatortoerental 300 TPM.

Soorten ventilatoren

 • Indirect gedreven dubbelaanzuigende centrifugaal ventilatoren eventueel met aandrijving samengebouwd op een frame. Deze draaien op een zeer laag toerental en zijn zeer geluidsarm. Deze ventilatoren kunnen een hoge druk opbouwen. Het onderhoud beperkt zich tot het periodiek vervangen van V-snaren.
 • Direct aangedreven plugfans. Deze ventilatoren draaien op een hoger toerental t.o.v. centrifugaal ventilatoren echter heeft de plugfan praktisch geen onderhoud nodig maar zijn duurder dan een centrifugaal ventilator.
 • Axiaal ventilatoren in AC of EC uitvoering. Een AC ventilatormotor gebruikt de netfrequentie om te draaien. Een geïntegreerde regelaar zorgt dat het toerental geregeld kan worden. AC technologie heeft zich in de afgelopen decennia bewezen als een zeer betrouwbare oplossing.

  Een EC ventilatormotor wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast omdat deze minder energie verbruikt dan een AC uitvoering. Een EC ventilatormotor is een electronically commutated motor (EMC) welke gebruik maken van gelijkspanning vanuit een geïntegreerde regeltechniek. Deze oplossing is eveneens zeer betrouwbaar.

Foto hierboven. Voorbeelden van verschillende direct gedreven plug fans.

Toepassingen ventilatoren

Afhankelijk van de toepassing en het te verplaatsen medium (lucht, stof of gas) wordt het type ventilator bepaald. In industriële toepassingen worden veelal ATEX ventilatoren gebruikt (en KIWA gecertifieerd) terwijl dat in luchtbehandelingskast voor het ventileren van een kantoor geen vereiste is. Tevens worden er in de industrie vaak veel zwaarder uitgevoerde uitvoering gebruikt (dikwandig staal of RVS) welke speciaal worden geproduceerd. De toepassing is dus de meeste gevallen al bepalend voor het type.

Warmte- of koude energieterugwinning

In veel processen is het van belang om CO2 waarden te verlagen. Het verwarmen, drogen en koelen van lucht kost veel energie. Door te ventileren met een energie terugwinningssysteem wordt er tot 95% van de energie teruggewonnen hetgeen resuleerd in een zeer grote besparing op de energierekening. Tevens zijn processen met energieterugwinning veel minder belastend voor het milieu. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het terugwinnen van energie. Dit is afhankelijk van de volumestroom, temperatuur, luchtvochtigheid, en klimaat.

Processchema energieterugwinning. 1= Aanvoer koude buitenlucht. 2= warme lucht toevoer. 3= Afvoer proceslucht (vervuild / vochtig). 4= Afvoeren lucht naar buiten. 5= Energie uitwisseling.

Wat is een Warmtewisselaar?

Een warmtewisselaar brengt warmte of kou van een vloeistof of gas, gescheiden over naar een andere vloeistof of gas.

Rendement warmtewisselaar

Een warmtewisselaar is energiebesparend. Een goed voorbeeld is de warmte-energie die uit vervuilde lucht in een gebouw wordt onttrokken, en gebruikt wordt om koude buitenlucht die het gebouw weer binnenstroomt, te verwarmen. Dit wordt warmteterugwinning genoemd. Het rendement van een warmtewisselaar zit tussen de 50% en 90%.

Verschillende soorten warmtewisselaars

Air-Transfer heeft verschillende soorten warmtewisselaars in het assortiment. Weet je niet welke warmtewisselaar je moet kopen? Wij hebben veel ervaring en kennis over warmtewisselaars en helpen je graag verder.

Luchtzuiveringsapparatuur

Geschikt voor inbouw in luchtkanalen, ventilatiesystemen, luchtbehandelingskasten, luchtverwarmers, etc.

 • Het zuiveren van lucht en systemen door de zeer hoge efficiënte afbraak van ziekteverwekkers.
 • Reinigt 24/7 de lucht en alle oppervlakken waar de lucht mee in aanraking komt.
 • De lucht wordt zuiver, fris en neutraal van geur met minder bacteriën, virussen en schimmels.
 • Binnen 24 uur worden bacteriën en schimmels in de lucht met 99% gereduceerd.
 • Effectief tegen bacteriën, virussen, schimmels, allergenen, geuren, organische en vluchtige stoffen.
 • Virussen (ook Covid-19) en bacteriën in aerosolen maken geen kans om zich te verspreiden.
 • Deze producten worden toegepast in ziekenhuizen, scholen, kantoren, woningen, industrie, hotels, winkels, etc.
 • Zeer energiezuinig!

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.