The Healthy Air Company
Zoeken
Winkelmandje
Categorieën
28 juli 2022 15:10

Veroudering van HVAC systemen

Geen enkel systeem gaat levenslang mee.

Klimaatbeheersing wordt vrijwel in ieder gebouw toegepast en is noodzakelijk om een gezond binnenklimaat te creëren of te zorgen voor de juiste condities voor opslag of een proces. Van opslagruimtes, kantoren, winkelruimte tot grote bedrijfsgebouwen. Wanneer een systeem niet goed functioneert kan dit leiden tot een ongezond binnenklimaat, productiviteitsverlies, beschadigde goederen en apparatuur met alle gevolgen van dien.

Geen enkel systeem gaat levenslang mee. Goed onderhoud en upgraden van bestaande systemen zijn essentieel. 

Regelgeving

Sinds januari 2018 moeten alle luchtbehandelingskasten binnen Europa aan de ERP-richtlijnen voldoen (Energy Related Products). De Europese Unie verplicht hiermee dat er fors op energie bespaard moet worden. Om dit te kunnen bereiken worden er aan producten minimum eisen gesteld en is in januari 2016 een verplicht energielabel ingevoerd.

Om een pandeigenaar en de gebruikers tot een lager energieverbruik en CO2-uitstoot te verplichten is er in 2018 een ErP-norm ingevoerd. Luchtbehandelingskasten moeten hieraan voldoen. Door het vervangen van de oude energieverslindende en vaak versleten componenten zorgen we dat de luchtbehandelingskast aan de ERP-normen voldoet. Dit is het renoveren of retrofitten van een LBK. 

Wat is een HVAC-systeem? 

Heating, Ventilatie & Air Conditioning (HVAC) systemen maken gebruik van de principes van warmteoverdracht, thermodynamica en vloeistof mechanica. De term HVAC omvat alles van de airconditioning bij ons thuis tot de omvangrijke, complexe systemen in kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen en bedrijfsgebouwen. 

Deze systemen werken met luchtbehandelingskasten die zijn aangesloten op kanalen voor de verdeling van warme en koude lucht door het gebouw, of met een verzameling kleinere systemen die afzonderlijk werken, zoals mechanische ventilatie, verwarmingsradiatoren en comfort-koelers die decentraal zijn opgesteld.

Wat gebeurt er als deze systemen verouderen?

Wanneer HVAC-units ouder worden, worden ze ook minder betrouwbaar. HVAC systemen zijn ontworpen voor een levensduur van 10 tot 30 jaar, mits goed onderhouden. Gemiddeld beginnen HVAC systemen na 20 jaar mankementen te vertonen. Kosten zullen steeds verder oplopen en de performance zal steeds verder omlaag gaan.

Hoe kunnen we de kosten omlaag brengen?

Het upgraden van bestaande luchtbehandelingskasten (LKB) is een investering die uit de energiebesparing zeer snel wordt terugverdient (ROI). Nieuwe hedendaagse componenten gebruiken veel minder energie. Tevens is er geen grote investering nodig door de aanschaf van een nieuwe LBK. Een nieuwe LBK wordt door ERP regelgeving veel groter waardoor er meer kosten dan alleen de luchtbehandelingskast mee zijn gemoeid.

DE VOORDELEN OP EEN RIJ 

  • De levensduur van een bestaande LBK wordt verlengd.
  • Een veel lager energieverbruik door het gebruik van duurzame en nieuwe technieken.
  • Per 1 januari 2023 moet ieder gebouw minimaal energielabel C hebben! Dit is verplicht als de terugverdientijd minder dan 5 jaar bedraagt.
  • Een investering die uit de energiebesparing binnen 5 jaar wordt terugverdiend.
  • Een gezond binnenklimaat (schone lucht) bevordert de productiviteit en verlaagt het ziekteverzuim.
  • Wij leveren alleen A-kwaliteit componenten zodat uw LBK weer vele jaren mee kan.
  • Onze innovatieve luchtzuivering-producten (gepatenteerde PCO technologie) zorgen dat luchtsystemen langer schoon blijven en overal waar lucht komt wordt gereinigd. Werkt zeer effectief werkt tegen Covid-19 (Corona), bacteriën, virussen, schimmels, allergenen, geuren, organische en vluchtige stoffen.
  • Virussen en bacteriën in aerosolen maken geen kans om zich te verspreiden. Onze luchtreinigers worden o.a. toegepast in woningen, hotels, ziekenhuizen, wachtkamers, kantoren, winkels, etc, etc. 
  • Subsidiemogelijkheden!

Het doel van Air-Transfer is om al onze klanten te voorzien van producten en diensten welke leiden tot een gezonder werk en leefklimaat. Iedereen is meer dan ooit bezig met het milieu en de opwarming van de aarde en zijn op zoek naar duurzame milieuvriendelijke producten. Wij hebben deze producten. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Wij staan met raad en daad voor je klaar.